Det höjs en del röster om att den förestående höjningen av månadskortet i Stockholms län gör kortet väldigt dyrt i jämförelse med andra län i kollektivtrafiken. Jag har därför tagit mig friheten att titta på några utvalda län och göra egna jämförelser. Resultatet är förstås det som jag redan misstänkte att länskortet i Stockholm är väldigt billigt i jämförelse och inte mycket dyrare än hur folk i gemen nyttjar lokaltrafiken i andra län.
Västmanland
Länskortet enbart för buss kostar 1205 kr, skall man ha både buss och tåg kostar det 1415 kr.
Dalarna
Länskort 26 år och äldre kostar 1350 kr. Dock är det nog så att de flesta har 1-zonskort eller 2-zon och dessa kostar 570 inom en kommun och 920 för zonöverskridande trafik.
Skåne
Hela länet med Jojo-kort kostar 1195 kr per månad. Enbart inom en stad (Malmö, Lund eller Helsingborg) kostar 495 kr och jag gissar många behöver 4-6 zonerskortet som då hamnar på 995 kr.
Gotland
Länskortet kostar 740 kr och gäller på landsbyggdstrafiken oklart från hemsidan om man måste lösa särskild biljett för stadstrafiken.
Jämtland
Vuxen fullt pris 30 dagar kostar 1300 kr.
Östergötland
Länskort köpt på nätet kostar 1005 kr och i butiken kostar det 1090 kr.
Sörmland
En trettiodagarsbiljett giltig i alla 16 (!) zonerna man delar in länet i kostar 1300 kr.
Halland
Periodkortet för hela länet i 30 dagar kostar 1605 kr.
Västtrafik
Hela länet blev dyrast i hela jämförelsen och kostar hela 1635 kr för detta kort i 30 dagar.
Jämförelser mellan länen och snitt
I grafiken ovan syns stockholms län i jämförelse med slumpvis utvalda län i Sverige. Snittet är också beräknat och det enda län som har ett billigare 30-dagarskort som gäller hela länet var Gotland. Dock var det oklart om man var tvungen att lösa ett tillägg för stadstrafiken för det stod endast lansbygdstrafiken.
Vad man kan se är alltså att om man jämför länskort på det här viset är Stockholm väldigt billigt. Med tanke på att man kan åka på bussar, pendeltåg, tunnelbana och en del båtar med SL-kortet är det ett väldigt omfattande nät.
Det man kan säga är att man i nästan alla andra län har betydligt fler zoner och varianter av periodbiljetter än man har i Stockholms län. Det gör ju förstås att de 790 kr den kostar i Stockholm kan anses billigt när man jämför med länskorten för hela län i andra delar av landet, men få personer reser på det sättet.
I de flesta län är det arbets- och skolpendling som står för merparten av resorna, i Stockholm är det lite annorlunda och det företas fler fritids- och nöjesresor med kollektivtrafiken. Anledningen torde vara bilsituationen i länet samt att nästan alla bofasta faktiskt har en månadsbiljett som gäller i hela länet, dag som natt.
På många andra orter är det gissningsvis mycket vanligare att folk köper specifika pendlarbiljetter till sina kort inom enbart de zoner som behövs vilket gör att korten blir billigare. Men det är ganska svårt att jämföra helt olika resmönster.
På landsbygden måste man dessutom komplettera med bil för man har inte mycket val. Busstrafiken är relativt gles, tågtrafiken i den mån den ingår i lokaltrafiken är också det och vid andra tidpunkter eller helg när man vill resa någonstans blir förbindelsetiderna raskt långa. Därför får man nog räkna in en viss bilkostnad i vad man egentligen betalar, även om man har ett pendlarkort inom en eller ett par zoner som då kostar i storleksordningen 400-700 kr.
Vad borde månadskortet kosta i Stockholm? En gissning är att det pga stordriftseffekter är något billigare att producera en personkilometer i detta län jämfört med andra. Men snittet hamnar på 1234 kr med de län som vi har med här och gissningsvis borde Stockholmarnas kort hamna i intervallet runt 900-1000 kr om man tar hänsyn till detta.
Denna jämförelse tar inte hänsyn till några skillnader i skattesubventioneringen av lokaltrafiken eftersom den inte är lika lätt att få fram. I Stockholm är denna subvention ca 50% vilket nog kan ses som ganska rimligt. Att alla är med och betalar en del av lokaltrafiken, även de som inte använder den, är rimligt eftersom alla har nytta av att den finns. Även de som kör bil eller cyklar och går är ju betjänta av en minskad biltrafik i gemen.